Tips för dig som stannar hemma

Jobba hemma, plugga hemma, umgås hemma och sitta i soffan hemma. Ja, livet är inte helt som vanligt när vi nu håller oss så mycket hemmavid. För att du inte ska börja klättra på väggarna av tristess kommer här några hemmatips från oss på Bostaden.

  • Ring telefon- eller videosamtal med hälsningar till nära och kära. Via tjänster som Google Duo, Facetime, Messenger, WhatsApp eller den vanliga telefonlinan. Garanterat uppskattat av de flesta.
  • Laga mat tillsammans. Inom familjen och med friska vänner kan vi ju ändå umgås. De flesta butiker erbjuder avhämtning av matkassar. Eller varför inte skapa din egen restaurangupplevelse. Flera av Umeås restauranger erbjuder nämligen menyer där du själv lagar färdigt rätterna med hjälp av instruktioner från kockarna.  
  • Pyssla med barnen eller vännerna. Ett tips till barnfamiljen är också att boka in videosamtal med andra och pyssla tillsammans, fast på distans. Om du har idétorka är Pinterest fyllt av härliga pysselidéer.
  • Bygg en hinderbana. Vi blir lätt lite orörliga inom hemmets väggar. Men använd möbler och redskap till att bygga en rolig och utmanade hinderbana. Anpassa efter båda stora och små deltagare. Att bygga och balansera tränar både knoppen och kroppen!
  • Skapa en skattjakt. Att gömma små presenter fyllda med godsaker eller annat roligt i hemmet, i trädgården eller på innergården är ett tips som kan roa både stora som små.
  • Gör vår. Städa, pynta, plantera, fixa och dona. Det kanske inte låter superkul, men när det är gjort kan det skänka både glädje och ro.

Natursköna dagar

Om du är frisk och ser till att hålla distansen är utomhusvistelser med vänner eller familj ett givet tips för lovveckan. Nydala och Tavelsjön är till exempel två uppskattade besöksmål. Kanske det är läge att snöra på sig vandringskängorna eller löparskorna för en runda i det fria?

Håll igång veckan lång

För dig som utgår från hemmet kan vi även tipsa om SVT:s hemmaträning med Sofia Åhman varje vardag. Några av Umeås gymanläggningar erbjuder dessutom onlineträning i olika former. Om du vill träna gratis är Youtube en guldgruva.

Flera av stadens gym erbjuder också utomhuspass för sina medlemmar. Om du saknar gymkort kan du besöka något av Umeå kommuns många utegym. Här tipsar Umeå kommun om träningsövningar till just dessa.

Kultur och nöje

Många konserter, event och föreställningar har blivit uppskjutna. Men mycket finns fortfarande att uppleva tillsammans.

  • Lyssna till online-konsert. Det finns både gratis- och betalkonserter att njuta av från lokala, nationella och internationella artister. Norrlandsoperan har flera bra tips och har även haft lunchopera från balkongen, med trygga distanser.
  • Spela spel tillsammans. Brädspel, tv-spel, datorspel – så länge ni gör det tillsammans. Lek och spel är ett utmärkt för social interaktion på distans.

Att stanna hemma gör nytta

Oavsett om du är den oroliga typen eller inte, så uppmanar vi dig att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Håll avstånd, stanna hemma om du är sjuk och tvätta händerna ofta. För din egen och andras skull.

Mycket nöje!

Scroll to Top