Syskonen stannar hemma för pappas skull

När coronakrisen slog till kände syskonen Kevin, 21, och Victoria, 12, ingen tvekan. De stannade hemma för sin cancersjuka pappas skull och hjälps sedan dess åt med att hålla familjens humör uppe.
– De är helt otroliga. De jobbar och pluggar hemma och offrar sina sociala liv. I den åldern är det en hjälteinsats, säger mamma Johanna.

Det var Johanna Stenman som nominerade sina två barn, Kevin och Victoria Rodriguez Stenman, när Bostaden på sociala medier efterlyste vardagshjältar under coronakrisen. Barnens pappa, José Rodriguez Vargas, vårdas hemma för en obotlig cancer och själv lider Johanna av en autoimmun sjukdom. 

– De hjälper mig med ärenden och hittar på en massa saker tillsammans, bakar och delar ut till grannarna. De är fantastiska, säger hon.

Med en åldersskillnad på nio år har syskonen hittills haft ganska skilda liv, särskilt sedan Kevin började jobba. Under hemmatiden har det förändrats.

– När vi var mindre var vi nära varandra och nu har vi blivit det igen. Det känns väldigt bra, säger Victoria.

Det finns också andra fördelar med att vara hemma. Syskonen säger sig uppskatta småsaker mer, som att göra enkla utflykter tillsammans. 

– Och solen, jag uppskattar verkligen att sitta i solen efter arbetsdagens slut. Jag måste nämligen ha mina persienner nedvikta för att det inte ska bli för varmt när jag jobbar, förklarar Kevin. 

Visst saknar han kontorssnacket och umgänget med arbetskamraterna, ”det är ju på afterwork man faktiskt lär känna varandra”. Victoria längtar tillbaka till sina dansklasser, gympass och kompisar. 

Ändå känner de sig tacksamma för mycket. Inte minst omgivningens vilja att ställa upp och hjälpa till. Både Victoria och hennes mamma öser beröm över lärarna i skolan, som gjort allt för att hon ska hänga med i undervisningen och nå kunskapsmålen. Kevin känner likadant för sin chef. 

– Han tyckte det var självklart och bra att jag skulle jobba hemifrån för mina föräldrars skull och det uppskattar jag verkligen.

Sedan finns det en person till som förtjänar att hyllas extra mycket, tycker syskonen:

– Mamma, det är hon som håller ihop allt. Fastän hon är trött så hittar hon på roliga saker, som att vi ska köpa glass eller åka på en cykeltur hela familjen. Hon är min hjälte, avslutar Victoria. 

– När vi var mindre var vi nära varandra och nu har vi blivit det igen. Det känns väldigt bra, säger Victoria
Scroll to Top