Sonia längtar efter kramarna

Sonia är en riktig Stanna hemma-hjälte. I vanliga fall är hon den som alltid ställer upp för familjen och vännerna. Under coronakrisen håller hon distansen till dem, trots att det är svårt.
– Jag längtar verkligen efter att krama och gosa med mina sex barnbarn, säger Sonia Frängsmyr-Dermes, en av Umeås verkliga vardagshjältar.

Det var dottern Hanna Dermes-Gibson, påhejad av sin svägerska och resten av familjen, som nominerade Sonia när vi på Bostaden efterlyste förslag på coronakrisens hjältar.
– Jag har en fantastisk mamma, konstaterar Hanna.

Det håller vi med om därför ringde vi upp Sonia med den glada nyheten att hon vunnit en gratis matkasse: 

– Jag var nog lite tveksam när jag svarade eftersom det var ett okänt nummer, men sedan blev jag jätte-jätteglad, säger Sonia.

Hon beskrivs som social och hjälpsam, den som ofta erbjuder sig att ta hand om barnbarnen och stöttar vänner i kris. Under coronaepidemin har Sonia tillsammans med sin man, Misginna Dermes, bytt ett aktivt föreningsliv och middagsbjudningar mot ett stillsamt liv på avstånd från andra. 

I väntan på att få krama barnbarnen igen, har paret skaffat sig nya rutiner. Varje dag deltar de i SVT:s morgongympa, tar en lång promenad och ser Folkhälsomyndighetens presskonferens.– Vi kommer att komma ur det här som två Sylvester Stallones, skojar Sonia.

När vi ber henne berätta om sina egna hjältar nämner hon spontant de sydafrikanska människorättskämparna Nelson Mandela och Desmond Tutu. Men visst finns det också storartade människor närmare till hands.

– Våra tre barn är enorma hjältar för mig. De hjälper alla till på olika sätt och är väldigt betydelsefulla. Jag tänker på dem som inte har någon i dessa tider. Det måste vara svårt.

Sonia hoppas att Umeåborna håller ut och fortsätter att vara försiktiga.

– Det finns glädjeämnen. Vi har en fin stad med många platser att upptäcka och jättemånga fina vandringsleder. Ta en månad i taget, tipsar Sonia Frängsmyr-Dermes.

Scroll to Top