Så kan du få stöd under storhelgerna

Det finns flera hjälporganisationer och föreningar i Umeå som anordnar aktiviteter kring högtider som jul och nyår. Här kan du läsa mer om hur de kan vara ett stöd för dig.

Mycket har blivit digitalt, med allt från livesända gudstjänster till chattar istället för fysiska träffar. Eftersom planerade aktiviteter ibland behöver ställas om med kort varsel är det också många organisationer som valt sociala medier som sin främsta informationskanal. Om du inte är engagerad i sociala medier, be en familjemedlem
eller vän om hjälp att söka rätt på lämpliga organisationer i din närhet.

Svenska kyrkan håller öppet
Svenska kyrkan håller öppet för mässor och gudstjänster, men med vissa begränsningar i linje med gällande myndighetsrekommendationer. Under julen arrangerar kyrkan traditionsenliga julkonserter och den sänder också flera av arrangemangen live via Facebook. Den senaste informationen hittar du på deras webbplats: svenskakyrkan.se/umea

PRO fixar digital allsång
PRO, Pensionärernas riksorganisation, har tio lokala föreningar i Umeå som anordnar julaktiviteter för sina medlemmar. I år har flera av föreningarna ställt in samtliga inomhusaktiviteter året ut. Men lite aktivitet finns det ändå för den som är frisk och håller avstånd. Under hösten har det bland annat anordnats boulespel och föreningen på Teg har på sin Facebook bjudit på livesändningar med bland annat allsång. På PRO:s webbplats finns mer att läsa från respektive förening.

Värmande i vinterkylan
Öppet hus och kök är en verksamhet som drivs av Umeå Stadsmission, tidigare Öppen gemenskap. Hit kan vem som helst komma och värma sig, ta en kopp kaffe och umgås. Det finns alltid personal på plats som kan vara till hjälp. Under året har de även delat ut
kläder, anordnat pyssel och fördelat matlådor. Öppet hus och kök går i skrivande stund att besöka dagligen mellan klockan 08.00–10.00. Mer information finns på Facebook.

Prata med BRIS
Många upplever nedstämdhet i samband med storhelgerna. Det kan bero på problem i hemmet eller nära relationer, men även på grund av ensamhet och isolering. Oavsett vad så kan ett samtal göra stor skillnad för måendet. För barn och unga har BRIS, Barnens
rätt i samhället, ett telefonnummer för den som vill prata med en vuxen. Det kan vara om känslor eller något som har hänt. Det går också bra att mejla eller chatta.
BRIS har även infört digitala lunchföreläsningar, Lunch med BRIS, för dig som arbetar med barn och unga – och erbjuder stöd till föräldrar.

Mindfulness mot oro
På sidan 9 i detta nummer av Hej pratar vi med Kati Knox om att det är okej att inte alltid vara på topp. Mindfulness, som den artikeln handlar om, är en metod för att hantera stress eller oro. Ett annat bra stöd är Mind, en ideell förening som ger
stöd vid psykisk ohälsa (mind.se). De driver bland annat en föräldralinje, äldrelinje och en självmordslinje dit alla som behöver kan ringa och få stöd.

De finns för dig som behöver hjälp
Sedan i mars har Röda Korset i Umeå, Frivilligcentralen, Svenska kyrkan och Umeå Stadsmission gått samman för att hjälpa äldre och personer i riskgrupp att handla, hämta ut medicin och för social kontakt, som att vara promenadsällskap. Sedan starten har de haft över 800 uppdrag, som möjliggjorts tack vare volontärer och samarbetspartners, däribland vi på Bostaden. Behöver du hjälp finns de tillhands och du når dem på telefonnummer 090–16 64 42, alla vardagar mellan klockan 10.00–12.00. Du kan även skicka ett mejl till tillsammans@umeakretsen.se.

Engagera dig
Ibland innebär jul och nyår även tid över. Investera den i en god sak och bli volontär du också. Kolla in volontarbyran.org för ett uppdrag som passar dig.

Scroll to Top