Plugga hemifrån

Gymnasier, högskolor och universitet har snabbt fått ställa om sin undervisning på grund av den pågående coronasituationen. Men att studera hemifrån är inte alltid så enkelt som det låter. Vi har pratat med två studenter från Umeå universitet om hur de påverkats, och bett om deras bästa plugga hemifråntips.

Mer tid till studierna
Psykologistudenten Foteini Gkivizni nyttjar nyfunnen tid till extra studier.

– Jag blev nyligen av med mitt extrajobb inom restaurang på grund av läget i bran­schen. Så eftersom jag har en del tid över och lite mer frihet så läser jag till och med två kurser nu. Kurserna är på distans och jag är faktiskt förvånad över hur smidigt det var att gå från att vara på plats i skolan till att plugga hemifrån.

Vad är det svåra med att plugga på distans?
– Det är lite svårt att du inte lär känna sina kurskamrater på samma sätt. Det kan kännas lite nervöst ibland att ställa frågor eller prata på seminarier när du inte riktigt vet vem det är du talar till.

Hur lägger du upp dina studier?
– Jag har läst många tips om att du inte skall plugga i sängen eller så, men det gör jag ändå. Det funkar bra för mig.

Ditt bästa tips till andra som pluggar hemifrån nu?
– Det är bra att röra på sig och komma ut. Ta en promenad mitt på dagen när det är fint väder. Se till att hålla kontakten med kompisar och kurskamrater också. Vi har
en Messenger­grupp där vi kan ställa frågor och skriva till varandra. Det är bra att kunna höras trots att man inte träffas.

8 tips under examensarbetet

Amelia Thylander studerar till civilekonom med affärsutveckling som inriktning. Just nu skriver hon på sitt examensarbete och här delar hon med sig av sina bästa tips för uppsatsskrivande och plugg på distans.

  1. Kliv upp i tid och gör dig i ordning som om du skulle till skolan.
  2. Lägg upp dagen som en arbetsdag. Försök att hålla samma rutin och arbetstider varje dag.
  3. Gör ett veckoschema och en detaljerad lista med vad som ska göras varje dag. Bocka av uppgifterna när de är klara, det motiverar och du får en bekräftelse på arbetet du gjort.
  4. Avsätt en plats hemma till ditt kontor. Det kan vara sängen, köksbordet eller vid skrivbordet. Gör det till en trivsam plats för dig att plugga från.
  5. Om du har ett grupparbete är det bra att ta ett morgonmöte, antingen på telefon eller videolänk, och stämma av vad som ska göras under dagen.
  6. Håll ordning och reda runt dig så att du inte blir distraherad och börjar plocka med annat.
  7. Ta en ordentlig lunchpaus. Se till att ha en matlåda redo så att du inte behöver stå och laga mat hela lunchen. Jag brukar passa på att gå ut på en kort promenad och få lite luft också.
  8. När din arbetsdag är över, planera in nå­gon aktivitet eller träning för att koppla bort skolarbetet helt.

Scroll to Top