Hemester!

Inställda arrangemang och uteblivna resor. Årets sommar blir kanske inte som andra. Men det går utmärkt att roa sig och familjen på hemmaplan. Här kommer några av våra bästa tips till sommarens utflykter för en härlig ”hemester” i Umeåregionen.

Picknick i parken

Egen fikakorg eller ta med från någon av Umeås restauranger eller kaféer. Packa filt,en högtalare för skön musik och bjud med en god vän för en mysig picknick. Utöver klassikerna Rådhusparken, Årstidernas park, Döbelns park och Vänortsparken. I Umeå slår vi gärna ett slag för Bräntberget eller Mariehemsängarna. Ett annat hett tips: Broparkens sluttningar mot Umeälven under kvällstid.

Skoj på hoj eller Dra åt skogen

Mellan maj och oktober håller Umeå Orien­teringsklubb i flera arrangemang ute i det fria för alla åldrar och träningsnivåer. Skoj på hoj är orientering på cykel, Dra åt skogen sker, som namnet antyder, till skogs och vid Gång på gång hittas kontrollerna till fots. Mer information hittar du på deras hemsi­da: umeaok.se.

Besök ett naturreservat

Strömbäck­Kont stoltserar med en tre­ tusenårig historia och natur präglad av inlandsisen. Där hittar du också den mestartrika flora som går att finna längs Väs­terbottenskusten. Det finns en rad andra naturreservat i Umeåregionen som alla är gratis att besöka, som Brånsjön, Bäcksjön, Grössjön, Nydalasjön och skogsområdet kring Hamptjärnsstugan.

Finkulturell konstrunda

Ta en titt i omtalade Umedalens Skulp­turpark, eller gå din egen konstrunda
i centrala Umeå. Den Sara Lidman­inspi­rerade gångtunneln Lev!, den gigantiska klädnypan Skin 4 vid Konstnärligt campuseller den rödskimrande puman tillika metoo­monumentet Listen är några verk att avhandla längst vägen. En ny bekantskap för Umeåturisten är Lundabron som invigdes i december 2019 och knyter ihop stadsdelen Backen med Bölesholmarna och Teg. Bron är med sin längd på 179 meter Sveriges längsta hängbro för gående och cyklister. Ta en promenad över och slå dig sedan ned med termosen på Bölesholmarna eller längs med älven på stadssidan.

Drive in­teater

I sommar visar Skuggteatern sin föreställ­ ning ”Kallar du, kommer jag” – en teater­ upplevelse i drive in­format. Precis som vid drive in-­bio ser besökaren föreställningen från sin egen bil och lyssnar i hörlurar. Före­ ställningen gjorde succé och sålde slut under sommaren 2019, och visas i år på parkering­en vid Umeå energicentrum i Klabböle.

Vackert på vandringsled

Det finns flera vandringsleder i vår närhet. Tavelsjöleden går genom grottor och berg med start i Umeå tätort. Vem vet, kanske får du syn på det mytomspunna Tavelsjö­ odjuret. Under namnet Tio Toppar Tavelsjö hålls dessutom kostnadsfria, guidade turer på de olika bergen i Tavelsjöbyn. Andra populära vandringsleder i Västerbotten, för den som kan tänka sig en start utanför Umeå, är Öreälvsleden, Isälvsleden och Lögdeälvens vildmarksled.

Äventyrliga lekparker

För barn och unga finns otaliga lekplatser i Umeåområdet, varav några lite mer spek­takulära. Äventyrslekparkerna på Nydala, Ersboda, Umedalen och i Hedlundadungen kan vi varmt rekommendera. På Nydala finns dessutom en äventyrsstig att testa. Missa inte heller Sparken i centrala Umeå för alla skateboard­ och BMX­tricksare, eller den intilliggande parkour­parken.

Blomstrande besök

I Baggböle, drygt en mil från Umeå centrum ligger Arboretum Norr, en 16 hektar stor trädgård i det natursköna området längs Umeälven. Intill Bölesholmarna, vid Umeälvens strand, ligger den japansk­inspirerade mossträdgården där öst möter västerländska influenser. Under somrarna brukar privatpersoner också öppna sina trädgårdar för visning, sök efter visningsträdgårdar på webben så ser du vilka som håller öppet just i år.

Ett svalkande dopp

Utöver de uppvärmda badplatserna har Umeåområdet en rad vackra stränder och allmänna badplatser. Bölesholmarna, Piparböle, Kärleksviken, Yttersjö badplats, Stöcksjön, Bettnessand, Sörmjöle respektive Norrmjöle havsbad är några exempel.

Scroll to Top