Frågor & svar för hyresgäster

Här kan du läsa frågor och svar som handlar om Bostaden, våra hyresgäster och hur vi förhåller oss till coronaviruset.

 • Har ni möjlighet att placera ut tvål och handsprit i samlingsrummen i era seniorboenden?
  Vi har tyvärr inte möjlighet att placera ut tvål och handsprit i samlingsrummen. Som hyresgäst hos våra seniorboenden har man dock tillgång till tvål och vatten i sitt rum eller i sin lägenhet.
 • Bör jag undvika att tvätta i den gemensamma tvättstugan?
  Vi hänvisar till Folkhälsomyndighetens råd och riktlinjer om att hålla avstånd, tvätta händerna och att stanna hemma i den mån det går. Om du sitter i karantän ska du inte vara ute bland människor alls. Be någon granne eller familjemedlem om hjälp med tvätten istället. Är det inte ett alternativ ber vi dig att tvätta för hand till dess att karantänstiden är över.
 • Hur kan jag som hyresgäst hjälpa mina grannar? 
  Om du vet att din granne har svårt att exempelvis handla mat eller ta sig till apoteket kanske du kan erbjuda din hjälp? Det kan vara svårt att be om hjälp, så din fråga kan vara väldigt uppskattad. Tänk dock på att hålla avstånd och undvika fysisk kontakt. 
 • Hur kan jag agera för att minska smittspridningen i lägenhetshuset?
  Genom att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer minskar vi tillsammans smittspridningen. Håll avstånd, var noga med handhygien och stanna hemma om du har sjukdomssymtom. Om du bor med någon som har bekräftad covid 19 ska du stanna hemma, även om du inte har symtom. Det gäller dig som är i gymnasieåldern och äldre.

  Du som bor i hus med hiss delar den med många andra. Om någon annan redan är i hissen när du ska använda den bör du helst vänta tills den är ledig. Detta är extra viktigt om du är 70 år eller äldre eller tillhör någon annan riskgrupp.

  Ett effektivt sätt att minska risken för smittspridning är att vara noggrann med handhygienen. Tvätta händerna direkt du kommer in i din lägenhet när du har varit ute. Och undvik att röra i ansiktet. Hosta eller nys alltid bort från andra och i armvecket.
 • Bör jag hantera mina sopor på något speciellt sätt för att minska smittspridning?
  Nej, det finns än så länge ingen information om att sophanteringen påverkar smittspridningen av covid-19.
 • Jag bor i studentkorridor och är orolig för hur det påverkar smittspridningen. Tar Bostaden till några speciella åtgärder för studentkorridorer? 
  Du som bor i korridor och som delar kök och andra allmänutrymmen med andra uppmanas vara särskilt noga med hygienen. Vi ber dig som bor i korridor att:
  • Tvätta händerna noggrant både före och efter ditt besök i köket.
  • Visa hänsyn och inte utsätta andra för smittspridning. Märker du att någon annan är i köket kanske du kan vänta med att gå dit tills det är ledigt? 
 • Jag ska flytta in/ut i en av Bostadens lägenheter. Är det något speciellt jag måste tänka på med anledning av coronaviruset?
  Var noga med handhygienen innan du besöker en lägenhet för visning. 
  Planera in/utflyttningen så att du inte spenderar mer tid än nödvändigt i trapphuset. Tänk på vikten av att hålla avstånd till varandra. 
  Känner du dig minsta sjuk när nycklarna ska överlämnas ska du efter telefonkontakt med kvartersvärden lämna nycklarna i deras brevinkast istället.
 • På grund av förändrad arbets-/studiesituation har jag ekonomiska svårigheter att betala hyran. Vart kan jag vända mig? 
  Det är viktigt att komma ihåg att hyran är den viktigaste räkningen att betala. Ett tips är att göra en budget så att du får en klar överblick av pengar in/pengar ut. Det finns hjälp att få hos kommunens Budget- och skuldrådgivare.
  Hyran måste vara prioriterad och är det så att du inte kan betala hela beloppet så kontaktar du inkasso för dialog.
  090-17 77 30 eller inkasso@bostaden.umea.se
  Telefontider: Måndag-fredag 09.00-12.00
 • Jag misstänker att min internetuppkoppling belastas av att många arbetar/studerar hemifrån. Vart ska jag vända mig?
  Ta kontakt med din bredbandsleverantör. Du kan även ringa eller skicka mejl till Bostnets support på telefonnummer 090-17 77 17 eller adressen support@bostnet.se.
 • Nu när jag är hemma mer än vanligt vill jag passa på att renovera min lägenhet. Får jag renovera i lägenheten själv?
  Det finns en hel del bestämmelser om vad du får och inte får ändra i din bostad.

  Du får tapetsera eller göra liknande förändringar om du betalar själv. Det enda kravet är att arbetet måste vara professionellt gjort, annars kan du bli tvungen att betala när du flyttar. Kontakta alltid din kvartersvärd innan. 

  Du får inte ändra planlösningen på lägenheten, till exempel ta bort en vägg, ändra på fast inredning (till exempel ta bort diskbänk eller skåp), dela av rum med fastmonterade väggar eller göra valv mellan två rum, bygga en bastu i lägenheten eller montera en köksfläkt till ventilationssystemet.

  Ta alltid kontakt med din kvartersvärd om du vill förändra något i din lägenhet.
Scroll to Top